Rozpowszechniając czyste piękno

Lecytyna do skóry tłustej: poszukiwanie naturalnego zamiennika

Mimo że lecytyna jest popularnym składnikiem w przemyśle kosmetycznym, pojawiające się obawy dotyczące jej wpływu na skórę tłustą skłoniły do poszukiwania godnego zamiennika tego związku.

Dzięki właściwościom zmiękczającym i nawilżającym lecytyny zaczęto używać jej w produktach kosmetycznych. Jednak w wyniku rosnącej wiedzy na temat typów skóry stwierdzono, że nie jest ona najodpowiedniejszym wyborem dla osób ze skórą tłustą, ponieważ może zwiększać przetłuszczanie się skóry i przyczyniać się do zatykania porów.

W coraz bardziej zaawansowanym przemyśle kosmetycznym skóra tłusta nadal jest jednym z głównych wyzwań w produkcji kosmetyków, a zapotrzebowania klientów wiążą się z problemami tego typu skóry. Na przykład w jednym z badań 66% kobiet w wieku 16-34 lat wskazało przetłuszczającą się skórę jako problem skórny twarzy (Brazylia, 2023).

Trendy takie jak te dowodzą potrzebie znalezienia składników, które będą sprzyjać pielęgnacji i nawilżeniu skóry tłustej, pozwalając jej oddychać i nie pogarszając jej wyglądu.

W dążeniu do znalezienia zamiennika lecytyny w stale rozwijającej się branży kosmetycznej odkryto, że godnymi uwagi są naturalne komponenty – takie jak olej z pestek winogron – które pozwalają markom łączyć skuteczność składników z naturalnym i czystym pięknem.

New Call-to-action

Czym jest lecytyna i do czego się jej używa?

Lecytyna to substancja naturalnie występująca w tkankach roślinnych i zwierzęcych, takich jak żółtka jaj i soja. Składa się z kompleksowej mieszanki fosfolipidów (niezbędnych składników błon komórkowych) i stała się powszechnym składnikiem kosmetyków używanym jako emolient, emulgator i środek nawilżający.

Pozyskuje się ją z naturalnych składników, takich jak soja, nasiona słonecznika czy żółtka jaj. Lecytyna zawarta w recepturach kosmetycznych ma wiele zalet:

  • Zmiękcza i nawilża skórę. Lecytyna jest naturalnym humektantem, który przyciąga i zatrzymuje wilgoć w skórze. Pomaga tworzyć ochronną barierę na powierzchni skóry, zapobiegając utracie wilgoci i utrzymując jej nawilżenie. Jednocześnie zmiękcza ją i wygładza, poprawiając jej teksturę i wygląd;
  • Lecytyna działa jak naturalny emulgator, który umożliwia łączenie składników na bazie oleju ze składnikami na bazie wody w recepturach kosmetycznych;
  • Usprawnia proces przenikania składników aktywnych: optymalizuje wchłanianie innych składników aktywnych do głębszych warstw skóry;
  • Może przyczyniać się do zwiększania ogólnej stabilności i wydajności receptur kosmetycznych;
  • Poprawia teksturę produktów.

Lecytyna jest używana jako emolient i składnik okluzyjny oraz idealnie nadaje się do bardzo suchej skóry (w tym skóry ust), wspomagając odbudowę bariery skórnej. Wyjątkowość lecytyny bierze się również z faktu, że działa jak humektant, co jest rzadko występującą cechą wśród składników rozpuszczalnych w oleju. Ponadto ceni się ją za to, że nadaje kremową konsystencję bezwodnym produktom do ust oraz za właściwości antyoksydacyjne.

Dlaczego nie jest wskazane stosowanie lecytyny w produktach do skóry tłustej?

Mimo że lecytyna jest wszechstronnym składnikiem w przemyśle kosmetycznym i dobrym wyborem do skóry suchej, w recepturach przeznaczonych do skóry tłustej potrzebny jest jej zamiennik, który spełni potrzeby tego typu skóry.

Poszukiwanie zamiennika lecytyny wynika z faktu, że ten składnik może nasilać niektóre problemy związane ze skórą tłustą. Osoby ze skórą tłustą mogą odnosić wrażenie, że produkty zawierające lecytynę wywołują uczucie tłustej lub nadmiernie nawilżonej skóry.

Ponadto niektóre formy lecytyny mogą być komedogenne, zatykać pory i prowadzić do powstawania trądziku, co jest dodatkowym problemem dla osób ze skórą tłustą.

W związku z tym receptury idealnych produktów nawilżających i emolientów dla skóry tłustej powinny być lekkie i niekomedogenne, a jednocześnie zapewniać nawilżenie bez pozostawiania tłustej warstwy na skórze.

Olej z pestek winogron: najlepszy zamiennik lecytyny

Olej z pestek winogron o właściwościach nawilżających i zmiękczających jest doskonałą alternatywą dla innych składników receptur do skóry tłustej. Jest doskonałym zamiennikiem lecytyny dla marek kosmetycznych produkujących naturalne i ekologiczne produkty.

Olej z pestek winogron (Vitis vinifera L) jest bardzo skuteczny pod względem nawilżania oraz ma niski wskaźnik komedogenności. Innymi słowy, jest to lekki i łatwo wchłaniający się środek, który nawilża skórę, pomagając regulować produkcję sebum.

Ponadto – dzięki jego właściwościom odbudowującym barierę skórną – wyróżnia się wśród naturalnych produktów nawilżających oraz odpowiada coraz bardziej popularnemu podejściu do pielęgnacji bariery skórnej, a to dzięki wysokiej zawartości kwasów oleinowego i linolowego. Są to dwa niezbędne kwasy tłuszczowe (EFA), które bezpośrednio odpowiadają za elastyczność skóry oraz prawidłową pracę bariery naskórkowej, zapobiegając utracie wody przez naskórek i uniemożliwiając wysuszanie skóry oraz powstawanie schorzeń skórnych, na przykład stanów zapalnych. Na podstawie licznych testów klinicznych wiadomo, że miejscowe stosowanie kwasu linolowego obecnego w oleju z pestek winogron łagodzi skórę i zmniejsza transepidermalną utratę wody (Wright S., 1991, Conti A. et al., 1995 i Jiménez-Arnau A., 1997).

Działanie odbudowujące tego składnika jest również powiązane z jego działaniem przeciwbakteryjnym, na które składają się działania dezynfekujące i oczyszczające w produktach do skóry tłustej i związanych z nią problemów skórnych.

Olej z pestek winogron jest zatem odpowiednim, lekkim zamiennikiem lecytyny, a oprócz tego nie zatyka porów i skutecznie nawilża skórę. Jest to wszechstronny składnik, który zapewnia skórze tłustej wyjątkowe korzyści i odpowiada rosnącemu zainteresowaniu naturalnymi produktami.

New Call-to-action

Zostaw komentarz

Brak komentarzy

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy na temat tego postu.