Rozpowszechniając czyste piękno

Potrzeby skóry a zmiany klimatu – zalety oleju jojoba na twarz

Ekspozom czyli wszystko, na co narażony jest człowiek od chwili narodzin aż do śmierci, idealnie dopełnia ludzki genom. Elementy ekspozomu wywierające najsilniejszy wpływ na kondycję skóry to zanieczyszczenie powietrza, promieniowanie ultrafioletowe, styl życia oraz fluktuacje klimatu. Codzienna pielęgnacja powinna więc pasować do zmieniających się warunków środowiskowych. Czy w czasach galopujących zmian klimatycznych można zachować zdrową cerę przez cały rok? Sprawdź zalety oleju jojoba na twarz i jego potencjalne aplikacje w przemyśle kosmetycznym. 

Czynniki warunkujące kondycję skóry przez cały rok

Ludzka skóra funkcjonuje jak bioczujnik i z łatwością dopasowuje się do zmian środowiskowych, aby utrzymać homeostazę w organizmie. Ochronna funkcja takiej naturalnej bariery bywa czasem zachwiania poprzez rozmaite czynniki, w tym:

  • zmiany wilgotności odgrywające rolę w zaostrzaniu chorób skóry, typu AZS i łuszczyca,
  • gorące powietrze powoduje szybszą degradację włókien kolagenu i elastyny w skórze dojrzałej,
  • chłodne powietrze spowalniające odbudowę pierwotnych funkcji bariery oraz zmniejszające ilość lipidów międzykomórkowych w warstwie rogowej naskórka. 

Olej jojoba: święty Graal rynku kosmetyków?

Olej jojoba, pozyskiwany w wyniku procesu tłoczenia na zimno, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych, nie zawiera w składzie trójglicerydów. Dzięki temu produkowane na bazie tego surowca kosmetyki, często mają ponadprzeciętny termin przydatności do użycia. 
Olej jojoba charakteryzuje się wysoką odpornością na działanie wysokich temperatur. Przez większość czasu ma  płynną konsystencję, którą zmienia się stałą dopiero przed dodaniem oleju  do formuły preparatu, poprzez uwodornienie.

Skład olejku jojoba

Rynek kosmetyczny, który zmienia się bardzo dynamicznie wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, ponownie odkrył zalety oleju jojoba na twarz

Dobroczynnie działanie oleju na skórę to wypadkowa unikalnej kompozycji jego składników aktywnych, takich jak witaminy z grupy B, witamina E, miedź, chrom, jod, cynk, selen oraz polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych i fitosterole. 

Zalety oleju jojoba na twarz: uniwersalny wymiar pielęgnacji

Olej jojoba pozwala wyeliminować wiele problemów skórnych, których doświadczają konsumenci w dobie kryzysu klimatycznego. 

Obecnie, znacznie bardziej wyraźnie można zauważyć trend polegający na zwiększonym zainteresowaniu składem kosmetyków, a nie tylko ich działaniem na skórę. Dla konsumentów liczą się bowiem nie tylko długotrwałe efekty, ale także zrównoważona produkcja preparatu z poszanowaniem wszystkich zasobów planety. 

Konsumenci aktywnie poszukują kosmetyków organicznych z dobrą etykietą, a jednocześnie zależy im na uniwersalnym produkcie, który upora się z różnorodnymi problemami skóry twarzy. Wszystkie te wymagania spełnia olejek jojoba Provital.

W 100% naturalny olej jojoba z kategorii CareMotives Provital, jest kompatybilny z narracją Vegan i Halal, otrzymał także certyfikaty COSMOS i ISO 16128-NATURAL ORIGIN, a ponadto wykazuje zgodność z przepisami chińskimi przepisami. 

Jedno rozwiązanie do każdej skóry – zalety oleju jojoba na twarz

Stosowanie oleju z jojoby na twarz powoduje, że skóra staje się gładsza i lepiej nawilżona. Surowiec nie wykazuje tendencji komedogennych, więc pozwala skórze oddychać. Spowalnia proces starzenia się skóry i przywraca jej pierwotną elastyczność. Znane jest także antyseptyczne i silnie regenerujące działanie oleju jojoba, który wykorzystuje się między innymi do łagodzenia oparzeń wywołanych nadmierną ekspozycją na słońce. 

Olej jojoba na twarz przynosi satysfakcjonujące efekty zarówno cerze suchej, jak i tłustej, ponieważ reguluje wydzielanie sebum. 

W Provital wierzymy, że każdy kosmetyk powinien być tak samo autentyczny, jak skuteczny. Pobierz naszego eBooka Kosmiczna Kosmetyka i zdobądź aż 12 inspiracji do tworzenia formuł nawiązujących do astrologicznych i astronomicznych związków organicznych składników roślinnych z uzdrawiającą energią Wszechświata. 

Zostaw komentarz

Brak komentarzy

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy na temat tego postu.