Rozpowszechniając czyste piękno

Olej jojoba – uniwersalny biokosmetyk podbija rynek

Według sondażu przeprowadzonego na zlecenie Ipsos Mori, aż 37% obywateli krajów rozwiniętych postrzega zmiany klimatyczne jako jeden z największych problemów środowiskowych. Konsumenci coraz chętniej sięgają zatem po ekologiczne surowce kosmetyczne, które posiadają też unikalne właściwości. Olej jojoba doskonale wpisuje się w ten popularny nurt, bowiem w 100% zaspokaja zapotrzebowanie na organiczne i skuteczne w działaniu preparaty pielęgnacyjne do skóry i włosów. 

Pozycja oleju jojoba na globalnym rynku wciąż niezagrożona

Według Grand View Research, wielkość światowego rynku oleju jojoba w 2019 r. wyceniono na niemal 28,39 mln USD. Jednak potencjalne zyski mogą być znacznie większe. 

Szacuje się, że w latach 2020–2027 roczna stopa wzrostu (CAGR) tego rynku będzie oscylować wokół poziomu 7,1%. W produktach do pielęgnacji skóry i włosów, ze względu na swoje specyficzne właściwości, olej jojoba generuje popyt przede wszystkim ze strony wysoko rozwiniętych gospodarek, takich jak USA, Francja, Włochy i Wielka Brytania. 

Olej jojoba – właściwości, które zmieniły oblicze kosmetyków do codziennej pielęgnacji skóry z problemami

Olej jojoba zachowuje swoje najcenniejsze właściwości, dzięki tłoczeniu na zimno. Pozyskuje się go bezpośrednio z nasion rośliny jojoba Simmondsia Chinensis, która rośnie przede wszystkim na pustynnych terenach w Ameryce Północnej (Meksyk i południowo-wschodnie Stany Zjednoczone). Wbrew zwyczajowej nazwie, jojoba nie jest wcale olejem lecz klasycznym woskiem o tzw. “suchej” konsystencji.

Swoje właściwości olej jojoba zawdzięcza przede wszystkim obecności rozmaitych substancji, takich jak:

  • polifenole,
  • fitosterole, 
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, 
  • witamina A, witaminy z grupy B, i witamina E, 
  • mikro i makroelementy (tj. miedź, cynk, chrom, selen, jod). 

Złoty olej jojoba jest doskonały do pielęgnacji włosów puszących się. Wzmacnia cebulki, mocno nawilża i odżywia włosy, nadając im blask i witalność. 

Ze względu na zgodność biologiczną, w 100% naturalny olej jojoba można stosować do pielęgnacji praktycznie każdego typu skóry, również wrażliwej. Budową chemiczną przypomina sebum produkowane naturalnie przez skórę, więc może uczestniczyć w odbudowie jej naturalnego płaszcza hydrolipidowego. Jest tym samym polecany do pielęgnacji skóry z tautażami

Olej jojoba sprawdza się jako składnik kosmetyków dla dzieci, kobiet w ciąży, a także do skóry suchej i odwodnionej, z łuszczycą, egzemą oraz pierwszymi oznakami starzenia. Właściwości oleju jojoba znane były rdzennym Amerykanom, którzy stosowali go do leczenia ran i walki z problemami skórnymi o różnym podłożu. 

Linia OilyCares firmy Provital do każdej skóry 

Dzięki ogromnej wszechstronności, olej jojoba ugruntował sobie drogę na sam szczyt organicznych surowców kosmetycznych pozyskiwanych w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska naturalnego. 

Aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów, Provital wprowadził do katalogu swoich produktów organiczny 100% olej jojoba oznaczony prestiżowymi certyfikatami Vegan, Halal, COSMOS i ISO 16128-NATURAL ORIGIN oraz zgodny z chińskimi przepisami ustanowionymi dla surowców kosmetycznych. 

Naturalny olej jojoba od setek lat jest niezwykle cenionym surowcem kosmetycznym, dlatego błyskawicznie stał się też ulubieńcem naszej kolekcji CareMotives Provital

Wierzymy jednocześnie, że za każdą linią kosmetyczną powinna stać pewna idea – pobudzająca wyobraźnię, a jednocześnie całkowicie transparentna i maksymalnie autentyczna. Olej jojoba, jako naturalny surowiec do pielęgnacji skóry i włosów, doskonale wpisuje się trend nawiązujący do astrologicznych i astronomicznych konotacji urody i zdrowia z kosmiczną energią Wszechświata. Po więcej, zapraszamy do naszego eBooka – Kosmiczna kosmetyka. Pobierz 12 inspiracji, które na zawsze zmienią oblicze Twojej marki kosmetycznej. 

 

Zostaw komentarz

Brak komentarzy

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy na temat tego postu.